Přeskočit na hlavní obsah

Háčkujeme dětskou deku...

Hledáte originální dárek pro miminko?

Pokud ano, mám tady pro Vás návod na hvězdičkovou deku, která je velmi jednoduchá. Na tuto deku jsem zvolila přízi Baby best a její recenzi již najdete na blogu! 
Pokud byste potřebovali poradit s vhodným materiálem, ráda Vám poradím. Bezva bude určitě Gina - Jeans a určitě i mé oblíbené Duhové klubíčko

Co budete potřebovat?
Přízi - já jsem zvolila Baby Best (můžete zakoupit v mé oblíbené Klubíčkovně), 4 klubíčka na velikost 69x89cm
Háček - 4,5mm
Jehlu na zapošití konců
Deka je jednoduchá, ale tato velikost sedí na můj styl háčkování, Vám vyhovovat nemusí a budete potřebovat více, nebo méně oček. Doporučuji zkusit si menší zkušební vzorek. 
Každou řadu končíme 3ŘO a otáčíme. 3ŘO se počítají jako 1DS, DS pícháme do ŘO a ne pod ně.
Použité zkratky v návodu:
ŘO - řetízkové oko, DS - dlouhý sloupek
Jdeme na to!
Návod:
1. řada: Háčkujeme řetízek na šířku velikosti deky. Já háčkovala 105ŘO.
2. řada: Do 4. oka od háčku uháčkujeme první DS, poté háčkujeme DS do konce řetízku. Celkem 103DS (počítáme i první 3ŘO, která nám nahrazují první DS). 3ŘO, otočíme.
3. řada: Do druhého oka DS, háčkujeme DS do konce řady, poslední DS do 3.ŘO z předešlé řady. Celkem 103DS, háčkujeme 3ŘO a otočíme.
4. řada: Do druhého oka DS, 2DS, *ŘO a vynecháme jedno oko, DS, ŘO a vynechat jednoho oko, 11DS, ŘO a vynechat jedno oko, DS, ŘO a vynechat jedno oko, 9DS* opakujeme 3x,ŘO a vynechat jedno oko, DS, ŘO a vynechat jedno oko, 11DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, 4DS, 3ŘO a otočit.
5. řada: Do druhého oka oka DS, 2DS, ŘO a vynechat oko, 3DS, ŘO a vynechat oko, 7DS, ŘO a vynechat oko, 3DS, ŘO a vynechat oko, 9DS *ŘO a vynechat oko, 3DS, ŘO a vynechat oko, 7DS, ŘO a vynechat oko, 3DS, ŘO a vynechat oko, 9DS* opakujeme 2x, ŘO a vynechat oko, 3DS, ŘO a vynechat oko, 7DS, ŘO a vynechat oko, 3DS, ŘO a vynechat oko, 4DS, 3ŘO a otočit.

6. řada: Do druhého oka DS, 3DS, *ŘO a vynechat oko, 4DS, ŘO a vynechat oko, 3DS, ŘO a vynechat oko, 4DS, ŘO a vynechat oko, 11DS* opakujeme 3x, ŘO a vynechat oko, 4DS, ŘO a vynechat oko, 3DS, ŘO a vynechat oko, 4DS, ŘO a vynechat oko, 5DS, 3ŘO a otočíme.

7. řada: Do druhého oka DS, 4DS, *ŘO a vynechat oko, 5DS, ŘO a vynechat oko, 5DS, ŘO a vynechat oko, 13DS* opakujeme 3x, ŘO a vynechat oko, 5DS, ŘO a vynechat oko, 5DS, ŘO a vynechat oko, 6DS, 3ŘO a otočit.

8. řada: Do druhého oka DS, 5DS, *ŘO a vynechat oko, 9DS, ŘO a vynechat oko, 15DS* opakujeme 3x, ŘO a vynechat oko, 9DS, ŘO a vynechat oko, 7DS, 3ŘO a otočit.

9. řada: Do druhého oka DS, 3DS, *ŘO a vynechat oko, 13DS, ŘO a vynechat oko, 11DS* opakujeme 3x, ŘO a vynechat oko, 13DS, ŘO a vynechat oko, 5DS, 3ŘO a otočit.

10. řada: Do druhého oka DS, 1DS, *ŘO a vynechat oko, 17DS, ŘO a vynechat oko, 7DS* opakujeme 3x,ŘO a vynechat oko, 17DS, ŘO a vynechat oko, 3DS, 3ŘO a otočit.

11. řada: Do druhého oka DS, *ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, 7DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, 5DS* opakujeme 3x, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, 7DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, 2DS, 3ŘO a otočit.

12. řada: Do druhého oka DS,7DS, *ŘO a vynechat oko, 5DS, ŘO a vynechat oko, 19DS* opakujeme 3x, ŘO a vynechat oko, 5DS, ŘO a vynechat oko, 9DS, 3ŘO a otočit.

13. řada: Do druhého oka DS, 8DS, *ŘO a vynechat oko, 3DS, ŘO a vynechat oko, 21DS* opakujeme 3x, ŘO a vynechat oko, 3DS, ŘO a vynechat oko, 10DS, 3ŘO a otočit.

14. řada: Do druhého oka DS, 9DS, *ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, 23DS* opakujeme 3x, ŘO a vynechat oko, DS, ŘO a vynechat oko, 11DS, 3ŘO a otočit.

15. řada: Do druhého oka DS, 10DS, *ŘO a vynechat oko, 25DS, ŘO a vynechat oko* opakujeme 3x, ŘO a vynechat oko, 12DS, 3ŘO a otočit.

16.-17. řada: Do druhého oka DS, 102DS, 3ŘO a otočit.
Dále již opakujeme řady 4.-17. 😊
Když má naše deka velikost, kterou si představujeme, tak ji obháčkujeme. Je mnoho možností - čistě dlouhými sloupky, krátkými sloupky, bez obháčkování...Já jsem zvolila obloučky a popíšu Vám jak na ně.
LEM:
1. řada: Začneme krátkým sloupkem, 2ŘO a vynechat dvě oka (v případě, že jste na kratší straně, kde jsou očka), nebo vynechat jeden sloupek a do dalšího KS. Takto obháčkujeme celou deku. V rozích doporučuji uháčkovat KS, 2ŘO a KS do stejného oka.
2. řada: 5DS do mezery ze 2ŘO, KS do další mezery, 5DS do mezery, KS do další mezery... Pořád dokola.
A máme hotovo! Těším se na Vaše dečky, kdyby bylo cokoli nejasné tak se ptejte. 
Přikládám ještě schéma, nic profesionálního:

Pokud se chcete podělit o fotku deky podle návodu tak je můžete vložit na FB do skupiny Háčkujeme. Budu ráda za sdílení návodu. Ať se Vám krásně tvoří!




S láskou,
Nikol. 💙



Komentáře

  1. Myslíte, že by šla z Elian Nicky NEBO dolphin baby?

    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně EN nemám ráda, ale určitě z ní půjde. Z DB jsem tuto dečku viděla a vypadala moc hezky. Takže za mě obě dvě - ANO. :) Pěkné tvoření!

      Vymazat
  2. dobrý deň, viete mi poradiť aká veľká mi vyjde deka s duhoveho klbka 4 nitky, 200g/750m, resp. so 4 nitky 250g/1000m, dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, bohužel nemám zkušenost s takovým návinem. U 3-nitky a 900m mi vyšla deka 65x82cm (5x6 vzorů). N.

      Vymazat
  3. Dakujem za super navod, deka je nadherna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, ať se podaří :-) A děkuji za pochvalu!

      Vymazat
  4. Z jaké jiné příze ještě mohu háčkovat? Mám od Baby best jen po jednom klubíčku od barvy 😞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě jakákoli, co je příjemná a vhodná :-) Jen je potřeba počítat s tím, že bude potřeba přidat o jeden vzor více, protože může mít rozdílnou sílu. Tyhle deky jsem ještě zkoušela z Duhového Klubíčka. Jinak moje oblíbenkyně na deky jsou ještě Everyday a Jeans. N.

      Vymazat
  5. Dobrý večer, děkuji za návod. Mám přepsané schéma, kde se opakují řady3.- 16. Tady v návodu píšete 4.-17. Můžu poprosit o vysvětlení ?? V tom psaném se moc nevyznám. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý večer, myslíte že by šla z vlny od YarnArt Baby? Moc děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Pekný večer prajem, ja vás poprosím o počet očiek ak potrebujem tam mat 5 hviezd, idem robiť z dolphin hymalaya deluxe bamboo, neviem si to nejak vypočítať a nevychádza mi potom samozrejme pekná hviezda ako vám. Za odpoveď vám vopred dakujem

    OdpovědětVymazat
  8. Mohu poprosit o radu :vzorek.
    Každou řadu končíme 3ŘO a otáčíme. 3ŘO se počítají jako 1DS, DS pícháme do ŘO a ne pod ně.
    Co znamená pichneme do ro?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na háčkované pončo

Nosíte rádi ponča? Krásný den, Já jsem nebyla fanouškem ponč, ale v poslední době jsem si je velice oblíbila, a proto jsem se rozhodla si ho uháčkovat. Takové pončo zvládne i začátečník. Tak s chutí do toho! Co potřebujete umět:  DS - dlouhý sloupek, KS - krátký sloupek, ŘO - řetízkové oko, PO - pevné oko, PDS - polodlouhý sloupek Materiál jsem zvolila své oblíbené Duhové klubko v návinu 900m, které zakoupíte v  Klubíčkovně  a můžete si objednat kombinaci na přání. Další nejbližší objednávka kombinací na přání se uzavírá 29.6. 2018 a také jsou za sníženou cenu! Objednat si klubíčko na přání můžete zde: http://www.pilgrim.tode.cz/aktualne-otevrena-objednavka-duhovych-klubek/  Dále potřebujete značkovač , nůžky , háček velikosti 3,5mm a jehlu na zapošití konců. Vzoreček je velmi jednoduchý. Střídají se celkem 3 řady - řada dlouhých sloupků, řada krátkých sloupků a řada, kdy střídáme dlouhé sloupky a řetízková oka. Přidáváme ve špičkách, řady ukončujeme pevnými očky. Moj

Návod na cardigan

Mého srdce šampión... Tentokrát jsem pro Vás sepsala návod na cardigan. Můj velice oblíbený kousek, a proto jej mám rovnou dvakrát. Není náročný, proto se do něj klidně pusťte s chutí i když zvládáte jen základy. Já jsem jej háčkovala na velikost M/L, spotřebovala jsem 7 klubíček. První (modrý) je z příze Baby Best, druhý z Everyday New Tweed. Můžete však zvolit jakoukoli oblíbenou přízi. Svetr se háčkuje od obdélníků, který potom sešijeme/sháčkujeme a vytvoříme tak otvory pro rukávy. Potom si prodloužíme zadní část, abychom jej měli dostatečně dlouhý. Následuje lemování, jehož počet řad je zcela na Vás a nakonec si uháčkujeme rukávy, které tam pak všijeme/vháčkujeme. Tak jdeme na to! Co budeme potřebovat: Přízi -  Baby Best  nebo  Everyday New Tweed  (spotřeba na ostatní velikosti by měla být dle mého odhadu max. do 10-ti klubíček). Háčky - 7mm a 6mm. Jehlu na zapošití konečků. Značkovače/špendlíky. Pokud budete chtít, mrkněte do  Klubíčkovny  a materiál pořiďte tam. Zk

Návod na Dina

Háčkujeme Dina Krásný den, Dneska jsem pro Vás sepsala postup na Dina, kterého jsem háčkovala z mnou barvené příze Camilla od VLNA-HEP . Věřím, že se bude hodit a potěší nejedno dítko. Volit můžete přízi v melíru, jednobarevnou, nebo klidně dělat proužky. Vhodná bude určitě i příze Jeans a spotřeba bude podobná. U silnějších přízí už pak počítejte raději s větší spotřebou materiálu. Co budete potřebovat: Přízi - můžete volit dle sebe. Já sáhla po přízi  CAMILLA  - základní barva jedno klubíčko, druhá barva zbytek. Háček - já použila 2,5mm Výplň Bezpečnostní oči - já mám 10mm, ale myslím, že by to sneslo 8mm Jehlu Nenechejte se zmást mou přízí. Jen jsem ji přebarvila. Zkratky: MK - magický kroužek KS - krátký sloupek A - sháčkovat dva krátké sloupky V - dva krátké sloupky do jednoho oka *6 - znamená opakujeme 6x Postup: Hlava + tělo: 1. Začínáme 6KS do MK 2. (V)*6   (12KS) 3. (KS,V)*6   (18KS) 4. (2KS,V)*6   (24KS) 5. (3KS,V)*6   (30KS) 6. (4KS,V)*6   (3